Főoldal Top tippek Saját fotóim


Alapfogalmak
Események
Felszerelés
Regisztráció

Alapfogalmak

Expozíció:

Az expozíció az a fénymennyiség, ami a fényérzékelőt éri a fényképezés során. Ha túlságosan sok fényt kap az érzékelő, akkor a fénykép nagyon világos lesz, ha kevés fényt kap, akkor sötét lesz.

Rekeszérték:

A rekesz szabályozza annak a területnek a nagyságát, melyen keresztül a fény a fényképezőgép érzékelőjére kerül. Az objektívek lencserendszerébe egy fényrekeszt (vagy más néven blendét) építenek be. A rekesz segítségével lehet szabályozni az objektíven áthaladó és a gép belsejébe (fényérzékelőre) jutó fény mennyiségét.

Záridő:

A záridő az az idő, ameddig a fény az érzékelőt éri. Expozíciós időnek is nevezik, mivel azt az időt szabályozza, amíg a fény a kiválasztott rekeszen keresztül a fényérzékelőre jut. Ez az expozíció időtartama.

Az ISO érték:

A fényérzékelő érzékenysége adott fény esetén. Nagyobb értéknél az érzékelő érzékenyebb. Növelésével nő a képzaj is. Képünk zajos, szemcsés lesz. Az érzékenységet, ezért minden esetben érdemes alacsony szinten tartani (ISO 100). 
#1 Tipp
Érzékenység: Mielőtt belekezdünk a fotózásba, mindig ellenőrizzük, hogy az érzékenység a megfelelő értékre van állítva (az általános érték az ISO 100 ez természetesen függ, a fényviszonyoktól) hiszen jobb előre gondolkozni, mint otthon bosszankodni a zajos, vagy éppen alulexponált képek miatt.


Mire figyeljünk?
A fotósok egyik leggyakoribb és legbosszantóbb problémája, az általában aránytalanul drága lencsesapkák elhagyása. Érdemes beszerezni egy ilyen nyakpántra tehető tartót, ezzel sok pénzt spórolhatunk, nem mellesleg idegeink is épek maradnak.


Készítette: Balogh Márk
Írjon nekem

(Lap tetejére ugrás)